Indlæser

Jørgen elsker at være havemand – men skal snart på pension

21. mar. 2017

TEMA: ældre med autisme // For mange mennesker med autisme er deres job en vigtig del af hverdagen. Det kan derfor være en stor omvæltning, når de bliver ældre og skal på pension. Det kræver støtte og forberedelse.


Medarbejder i Føtex, datakontrollør eller havemand. Mennesker med autisme har stadig svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, men nogle har et job, de er glade for og som fylder i deres dagligdag. Men hvad sker der, når de skal på pension? Hvad skal de så lave? 

De spørgsmål om pension har autismetilbud undersøgt nøje i et stort projekt om aldring og autisme. Det beskriver de i en rapport om ændrede hverdage.

At gå fra en hverdag i job fra 8-15 til en på pension, hvor hele dagen er fri, kan være uoverskueligt for mennesker med autisme. Derfor arbejder autismetilbuddene SOVI og Børne- og AutismeCenter Region Syddanmark med at gøre overgangen så god som muligt.

”Som arbejdsplads har vi naturligvis fokus på, hvordan arbejdslivet ændre sig, når man bliver ældre. Mange har arbejdet siden de var helt unge, så det at skulle afsted til noget er en integreret del af hverdagen. Det er derfor en omvæltning at skulle gå hjemme,” siger Majbrit Bogø, direktør i beskæftigelsestilbuddet SOVI.

LÆS også: Overraskende viden om ældre med autisme i 3-årigt projekt. 


Jørgen elsker sin havetraktor

Saven graver sig stødt ned i træet, splinterne flyver om ørene, og luften er endnu forårs-kølig. Med stor koncentration og den varme røde termodragt på står en ældre herre bøjet over en savbuk omringet af græs og brændestykker. Det er Jørgen, som stolt er i gang med sit job som havemand.

64-årige Jørgen Winther Nielsen er en af de fire ældre med autisme, som bor og arbejder på Holmehøj, som er en del af Børne- og AutismeCenter Region Syddanmark. Han arbejder på Centrumværkstedet, hvor hans dage er fyldt med at save brænde, fjerne ukrudt – og ikke mindst køre på sin elskede havetraktor.

Men selvom Jørgen er en dedikeret havemand, så kan den 64-årige ikke længere helt det samme, som han kunne en gang. Planen er da også, at han snart skal på pension, og det har skabt 100 spørgsmål hos ham.

”Vi kunne mærke, at pensionen fyldte meget hos ham. Han spurgte os næsten dagligt om hvornår, hvordan og hvad han så skulle? Det skabte uro hos ham, så vi var nødt til at give ham nogle svar,” siger Regina Pedersen, gruppekoordinator på Centrumværkstedet.

Jørgen har nu et par pensions-pauser i løbet af ugen, så han er lidt på pension og lidt på arbejde. Dermed kan han langsomt vænne sig til, at han ikke skal arbejde hele tiden, og gøre det, han ellers godt kan lide - blandt andet at hygge sig derhjemme.


Samtaler om fremtiden

Jørgen og andre med autisme har ofte brug for, at der er styr på hverdagen. Derfor kan en tilværelse på pension uden planer eller faste forpligtelser være svært at forestille sig.

Samtaler, netværksgrupper og hjælp til alle spørgsmålene giver åbenhed og ro om pensionen for de ældre.

På Børne- og AutismeCenter Region Syddanmark besluttede de at holde pensionssamtaler med de borgere, som snart skal på pension for at skabe ro omkring det og sikre, at de ældre forstå, hvad der skal ske.

Jørgen Winther Nielsen er en af dem, der har samtaler med afdelingslederen og sine kontaktpædagoger fra bosted og værksted. Her har de snakket om, hvad pension faktisk er og har aftalt pauser til Jørgen i løbet af arbejdsugen. Men en ting bekymrer Jørgen mest. Hvad skal der ske med hans elskede havetraktor?

”Vi har aftalt med Jørgen, at han selv skal hjælpe med at sælge havetraktoren, og så får han pengene til noget andet, han godt kan lide. Det var meget vigtigt for ham at få på plads! Efter vores samtaler er han ikke længere så meget i tvivl om det hele,” siger Regina Pedersen fra Centrumværkstedet.

På SOVI har de haft fokus på en netværksgruppe for de ældre med autisme, som snart skal på pension. De erfarer nemlig, at medarbejderen med autisme ligesom andre ældre mister energi med alderen.

”I netværket introducerer vi den ældre til forskellige fritidssysler: lydbøger, kryds og tværs eller andre hobbyaktiviteter. På den måde får den ældre lidt ro, og de får mulighed for at øve sig på aktiviteter, så de med tiden kan erstatte arbejdstid med noget andet,” siger Majbrit Bogø, direktør i SOVI

LÆS også: Sundhedstjek og hospitalspas skal forebygge dårligt helbred for ældre autister. 


God tid til foreberedelse

Der er ikke konkrete tal på, hvor mange mennesker med autisme, der er i arbejde, men generelt har mange svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Man regner med, at kun omkring en fjerdedel af de voksne har ordinært job. Ud over det er nogle i beskyttet ansættelse eller fleksjob.

For dem bliver hverdagen fast rutine med at: tage på arbejde, vide hvad de skal hver dag og have faste arbejdsopgaver. Nøgleordet for overgangen til pension er derfor forberedelse. De ældre skal god tid i forvejen vide, hvad der skal ske, og mange skal støttes i at få en helt ny hverdag.

”Når de skal på pension, så oplever flere, at de ikke ved, hvad de skal lave. Derfor arbejder vi med at forberede dem allerede fra de er 58-60 år. Forberedelsen er vigtigt for, at de ikke skal vænne sig til at gå hjemme fra den ene dag til den anden,” siger Regina Pedersen fra Centrumværkstedet.

Hos beskæftigelsestilbuddet SOVI forbereder de deres medarbejdere på pension ved at have det som en del af deres årlige trivselssamtale. Så sikrer de, at de får talt med de ældre borgere om det i god tid.

”Til trivselssamtalen snakker vi med de ansatte om, hvad der skal ske, når de skal pensioneres. Vil de gerne på pension, eller har de lyst til at blive ved med at arbejde? Nogle vil gerne stoppe, mens andre får hjælp af os og kommunen til at fortsætte her et par timer om ugen,” siger Majbrit Bogø, direktør i SOVI.

Motoren brummer højt og græsset bliver trykket fladt under de rullende hjul. Jørgen sidder sikkert i sædet på den gule havetraktor og styrer maskinen erfarent rundt. Havearbejdet gør ham glad, men til sommer skal den 64-årige på pension, og nu er aftalerne på plads, så han ved, hvad der venter med en ny hverdag.

LÆS også: projektets rapport om ændrede hverdage HER.