Indlæser

Landsforeningen Autisme: Problematisk at Tvind får millioner af kommunerne

24. okt. 2017

DR og Kommunen.dk afslører i dag, at Tvind, på trods af anklager om svindel og skattesvig, får millioner af kommunerne til deres opholdssteder for anbragte børn og unge med blandt andet autisme.

 

Det bekymrer Landsforeningen Autisme, idet Tvind ikke har den nødvendige specialisering.  

Skatteunddragelse og underslæb for millioner er to af de tiltaler, som fem af Tvind koncernens topmedlemmer er eftersøgt for. Det er en alvorlig sag, men nu afslører DR og Kommunen.dk at Tvind stadig modtager mange millioner af skatteborgernes penge hvert år, når kommunerne anbringer børn og unge. 

Tvind har socialpædagogiske tilbud, bosteder og opholdssteder dækkende en stor del af landet, hvor mange unge og voksne med autisme er anbragt. På trods af anklagerne om skattesvindel modtog Tvind i 2016 hele 114 millioner kroner til deres opholdssteder fra i alt 67 kommuner. Det viser en aktindsigt, som DR og Kommunen.dk har fået. 

Læs vores artikel om Tvinds "Nødvendige Seminarium" her. 

Det bekymrer Landsforeningen Autisme. Et komplekst neurologisk handicap kræver en specialpædagogisk tilgang, man skal vide noget om autisme for at sikre trivsel og udvikling hos disse børn og unge. Og særligt når de er anbragt udenfor hjemmet. Netop fagligheden mangler på Tvinds opholdssteder siger formand Heidi Thamestrup, der ser Tvind koncernens opblomstring, som en konsekvens af den afspecialisering, der i øjeblikket sker i kommunerne.

”Når kommuner ikke vil betale for uddannet personale, høj faglighed og specialisering, så vælger de Tvind. Tvind sælger pladser efter laveste fællesnævner. Prisen. Prisen spiller en afgørende rolle for kommunerne. Men det betyder samtidig, at specialiserede bosteder, der leverer god kvalitet, lige så stille forsvinder. At hele området udvandes for kvalitet. Tvinds bosteder konkurrerer på pris, og da Tvind bruger gratis udenlandsk arbejdskraft og alternativt uddannet personale, så er det svært for seriøse udbydere at følge med prismæssigt,” siger Heidi Thamestrup.  

Læs vores pressemeddelelse med opråb til kommunerne om Tvind her.  

Tvind Koncernen er blevet en mastodont på det socialpædagogiske område, og den manglende faglighed, både i TVIND og i kommunerne, går ud over unge anbragte med autisme. Ifølge DR og Avisen Kommunen blev 1.858 børn i 2016 anbragt på bo- og opholdssteder i Danmark. Af dem var 235 anbragt på et af Tvinds bosteder. Det svarer til 17,5 % af alle anbragte. Tvind koncernen har 35 opholdssteder i Danmark.


Billige løsninger før faglighed

I december 2016 kom det frem, at flere kommuner på Sjælland var gået sammen om at sætte anbringelser af børn og unge i udbud. Dengang kom det frem, at Tvind var en attraktiv udbyder på området. TVIND kunne nemlig tilbyde kommunerne at anbringe unge til en meget lav takst. 

Siden da har Landsforeningen Autisme holdt øje med området, og efter mediernes store fokus på udbuddet, lige op til kommunalvalget, droppede kommunerne udbuddet. Men Tvind har stadig ansvaret for mange kommuners anbragte, blandt andet en del børn og unge med autisme. Det overrasker socialminister Mai Mercado og flere andre politikere. Socialministeren ønsker dog, ifølge DR, ikke at gå ind i sagen, men lader det være op til kommunerne at bestemme, hvor de anbringer børn og unge. 

For Landsforeningen Autismes formand Heidi Thamestrup er det et stort problem, at de billige løsninger kommer før faglighed i kommunerne. Det går ud over de anbragte unge, som ikke får den støtte, de har brug for. 

”Vi oplever at anbragte unge er blevet en god forretning. Kommunerne magter ikke de unge med autisme, særligt ikke, hvis de er udadreagerende og kræver meget voksenopmærksomhed. Kommunerne ved ikke, hvad de unge har brug for og vælger derfor et tilbud efter parametre de selv forstår fx. at de unge kan tage kørekort og at prisen er lav,” siger hun. 

Hun understreger, at Tvinds bo- og opholdssteder blander børn og unge med mange forskellige udfordringer, og har flere midlertidige medarbejdere. Det skaber stress og problemer for især de anbragte med autisme, som har brug for struktur og tætte relationer der kan hjælpe dem med at navigere i verden. 

Se DR-dokumentarserien ’Afsløret – Tvinds nye imperium’ hos DR her.