Indlæser

Pressemeddelelse: Nu er det nok, Ninka!

9. jun. 2017

Autisme er et komplekst neurologisk handicap – ikke en livstilssygdom, børn kan spise sig ud af.

 

I spalterne i to landsdækkende aviser og med udsagn om, at autisme kan kureres med kostomlægning udnytter Ninka-Bernadette Mauritson forældres desperation for at hjælpe deres autistiske børn. Og det skal stoppe NU. 

Autisme er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, som ikke på magisk vis forsvinder! Det er ikke en sygdom, der kan holdes i ave ved, at man udsætter sit barn for kostomlægninger – tværtimod kan udelukkelse af fødevaregrupper være sundhedsskadeligt og i nogle tilfælde livsfarligt. 

Forældre til børn med autisme er ofte frustrerede over deres børns udfordringer, og de oplever, at det er svært at få den nødvendige hjælp i kommunerne. Den sårbarhed udnytter Ninka-Bernadette Mauritson til at skabe sig en forretning. Det er både umenneskeligt, usagligt og uetisk! 

”Ninka har forstået, at når et højtspecialiseret område, som autisme, rammes af afspecialisering så skabes der huller af tvivl, hvor selvbestaltede eksperter og andre plattenslagere kan krybe ind og skabe sig en forretning. Og det har Ninka så gjort,” siger Heidi Thamestrup, formand i Landsforeningen Autisme. 

Der er ingen videnskabelig baggrund for de tvivlsomme råd om kostomlægning, og selv Sundhedsstyrelsen har været ude og advare specifikt mod Ninkas anbefalinger. Så hvordan kan nogen – også landsdækkende medier – tage hendes forretning med helbredelse af autisme seriøst? 

Det er en bekymrende konsekvens af, at der siden kommunalreformen er kommet mindre og mindre specialisering i samfundet – og det giver plads til råd og udsagn, som er regulært forkerte og farlige. 

Autisme er IKKE noget, der skal helbredes. Autisme er et handicap, som først og fremmest kræver viden. Dernæst støtte og de rette rammer. Børn med autisme trives, når man møder dem på deres potentiale og giver dem mulighed for deltagelse og udvikling.

”Vi har fået de første opkald fra forældre der oplever, at sagsbehandlere har læst om Ninka og nu forslår dem at hjælpe deres barn med en kostomlægning. Det er vanvid! Man udligner ikke en gennemgribende udviklingsforstyrrelse ved at bytte øllebrød ud med soyayoghurt. Vi har brug for en koordineret indsats, der sikrer os, at alle kommuner forstår autismens kompleksitet og sørger for at skabe de rette rammer for skolegang og uddannelse. Det er det nærmeste, vi kommer på helbredelse – altså at der skabes rammer, hvor autistiske børn kan trives, præstere og høste anerkendelse,” siger Heidi Thamestrup.