Indlæser

Fynsk mor kæmper for sin autistiske søn – kommune vil have ham på bosted

12. nov. 2018


Karen Elmquist kæmper lige nu for at sikre, at hendes autistiske søn får lov til at blive boende hjemme. Magnus har ifølge fagfolk svær separationsangst, men kommunen vil flytte ham. TV2 Fyn tog sagen op - og den 6. december 2018 var Socialminister Mai Mercado i samråd. Se samrådet her. 
  

17-årige Magnus med infantil autisme oplever svære anfald af panik og mavesmerter, og han græder ofte voldsomt, når han er væk fra sin mor. Ud over autisme har Magnus både social angst og separationsangst, og han har derfor meget svært ved at være adskilt fra sin mor. Det skriver TV2 Fyn. 

På trods af separationsangsten, vurderede Odense Kommune i en undersøgelse i september 2018, at Magnus har bedst af at blive anbragt på et bosted udenfor hjemmet.

Det skaber stor bekymring og frustration hos hans mor Karen Elmquist, som nu kæmper for sin søn, imod kommunens vurdering.

”Når filmen knækker, græder han voldsomt og i flere dage. Og når det er allerværst, siger han til mig: hvis det her er livet mor, så har jeg simpelthen ikke lyst til at leve mere,” siger hun til TV2 Fyn.

Der er endnu ikke taget en endelig afgørelse i forhold til Magnus, men Karen Elmquist føler sig presset af kommunen til ikke at bede om den hjælp, hun mener familie har ret til. Blandt andet ønsker hun en fast støtteperson til sønnen, som forstår hans handicap.

Se indslag om sagen fra TV2 Fyns nyhedsudsendelse her.

OPDATERET: Børne- og Socialminister Mai Mercado i samråd

Torsdag den 6. december 2018 var der åbent samråd i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, som handlede om kommunernes vurdering af hjælp til familier med autistiske børn. 

Samrådet var ønsket af Karina Adsbøl (DF) og Pernille Bendixen (DF) på baggrund af blandt andet Karen Elmquist' sag fra TV2 Fyn og Landsforeningen Autisme. 

SE hele samrådet hos Folketinget.dk HER. 

Læs mere hos TV2 Fyn her. 


Fagfolk fraråder omplacering

Psykolog Christian Stewart-Ferrer har i flere år haft kontakt med Magnus og familie gennem hans arbejde. Christian Stewart-Ferrer er specialiseret indenfor autismeområdet, og han fraråder på det kraftigste, at den 17-årige Magnus fjernes fra hjemmet.

Til TV2 Fyn understreger han, at særligt autistiske mennesker har brug for forudsigelighed og tryghed i hverdagen, og at det kan ende helt galt, hvis kommunen fjerner Magnus hjemmefra.

”Jo længere, der bliver ved med ikke at være ro på, jo større bliver det spørgsmålstegn, Magnus risikerer at stille ved livet,” siger psykolog Christian Stewart-Ferrer til TV2 Fyn.


Se udsendelsen om sagen hos TV2 Fyn her.

 

Kommunerne skal lytte til fagfolk

I Landsforeningen Autisme hører formand Heidi Thamestrup flere gange om ugen om sager, hvor kommunerne ikke lytter til de fagfolk, der beskriver børnenes udfordringer og støttebehov.

”Det optimale vil være, at man begynder at lytte til fagfolk igen, for vi har jo psykiatere, læger, psykologer og pædagoger, som beskriver de her børn – og beskriver om forældrene er gode til at varetage børnenes behov.” siger Heidi Thamestrup til TV2 Fyn.

Læs vores artikel om flere familiers kamp mod kommuner her.  

Det skaber stor frustration for mange familier, der føler, de er nødt til at kæmpe mod kommunen – i stedet for at kunne samarbejde. Og flere føler sig ligefrem truet af kommunen til at droppe deres ønsker om hjælp.  

”Det, vi oplever, er, at når forældre beder om en eller anden ydelse - det kunne være noget aflastning eller noget angstbehandling - forskellige ting, som mennesker med autisme har brug for - så snakker kommunerne om deres forældrekompetencer og snakker om anbringelse for at få dem til at tie stille,” siger Heidi Thamestrup til TV2 Fyn. 

Læs kommentar fra Heidi Thamestrup hos TV2 Fyn her.

Ifølge hende så har for mange kommuner den antagelse, at ansvaret for barnets udfordringer ligger hos forældrene. Hvilket bunder i at kommunerne grundlæggende mangler viden og kompetencer på autismeområdet.

Socialministeren skal på banen

Med flere og flere sager som den Karen Elmquist og hendes søn Magnus står midt i, er problematikken om trusler om anbringelse nu nået til Christiansborg. Her ønsker flere ordførere at Børne- og Socialminister Mai Mercado kommer på banen.

”Vi bliver nødt til fra Folketingets side at gå ind i den her diskussion og se på, om borgerne kan være tjent med det her. Det er ikke det, der er hensigten med et ordentligt fællesskab, som tager sig af dem, der har brug for en hjælpende hånd,” siger socialdemokraternes handicapordfører Orla Hav til TV2 Fyn.

Også hos Dansk Folkeparti anerkender de, at der skal kigges på problematikken. Her ønsker børneordfører Pernille Bendixen nu at få sagerne ind på Ministerens bord.

Læs mere fra to politiske ordførere i sagen hos TV2 Fyn her.


Vigtigt at klage

Landsforeningen Autisme hører fra mange forældre, som er dybt frustrerede over deres situation og den kamp, de er nødt til at have med kommunen for at passe på deres barn med autisme. Men mange har ikke overskud til at klage – og nogle frygter for konsekvenserne, hvis de klager.

”Jeg vil helt klart anbefale forældre at klage, hvis de oplever kommunen tager en forkert afgørelse, laver en bekymrende vurdering eller laver fejl i sagsbehandlingen. Det er en god ide at søge støtte hos de fagfolk, der er omkring familien, og som er specialiserede i autisme. Nogle kommuner har dygtige autismekonsulenter, men det er langt fra alle. Send din klage på skrift, med kopi til dig selv – en klage på 5 linjer er bedre end ingen klage,” siger formand Heidi Thamestrup.

Landsforeningen Autismes socialrådgiver Ulla Kjer kan hjælpe med viden om, hvordan du kan klage eller give gode råd.

Find kontaktoplysninger til socialrådgiver Ulla kjer her. 

Følg sagens udvikling hos TV2 Fyn…