Indlæser

Det specialiserede socialområde glemt igen

5. sep. 2019

Regeringen har onsdag den 4. september 2019 indgået en økonomiaftale for 2020 med Danske Regioner. Regionerne får 1,5 mia. kr. ekstra og heraf kommer 0 kr. til at gå til det specialiserede socialområde. Det er bosteder og dagtilbud for personer med komplekse handicap som autisme.


”Vi taler om eksklusion af de allermest udsatte borgere i vores samfund. Borgere der ikke selv kan råbe op og gøre opmærksom på at de er blevet glemt igen. Når politikere hårdhudet vælger ikke at prioritere dem, er det fordi, de ikke selv forstår kompleksiteten.” siger Heidi Thamestrup formand for Landsforeningen Autisme.

Da den tidligere regering ville nedlægge regionerne lovede daværende socialordfører for socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil i Altinget.dk, at en socialdemokratisk regering ville være klar til at gribe stafetten med en reform, som skulle rette op på afspecialiseringen på det specialiserede socialområde.

”Området er utroligt presset. En regering, der påstår at have et socialt fokus, burde styrke kvaliteten af de mest udsatte borgeres liv. De opgaver der skal løftes er vokset i intensitet og alvorlighed lige siden strukturreformen. Det arbejde der skal gøres, for handicappede på det højt specialiserede område, er så massivt at der skal tilføres ressourcer og flyttes hele borger grupper fra kommunen til regionen for at rette op så handicappede borgere kan få værdige liv i fremtiden ” siger Heidi Thamestrup

Kommunerne løfter ikke opgaven

Siden kommunalreformen har handicaporganisationer og fagforbund på området kritiseret det, de kalder en afspecialisering. Kommuner har år for år skulle løfte en større del af området.

”Kommunerne har vist at de ikke ønsker, prioriterer og kan varetage autistiske menneskers behandling, behov og livskvalitet. Siden kommunalreformen er antallet af psykisk syge handicappede eksploderet. Vi ser bosteder der hyrer deres ansatte på gaden, bosteder uden overenskomst, bosteder der ansætter dørmænd fordi pædagoger kræver faglighed i arbejdet med borgeren, det er 'wild west'! Og den manglende faglighed er et filter for etikken - det bliver kun værre. Vi har brug for at regionerne får midler og mulighed for at løfte hele området” siger Heidi Thamestrup.

Antallet af personer diagnosticeret med autisme stiger. Det nyeste danske forskning viser at 2,8 % af 16-årige er diagnosticeret med autisme.

”Det presser de eksisterende tilbud at der diagnosticeres flere, men løsningen er faglighed og faglighed findes lige nu kun i staten og i regionerne. At poste penge i kommunerne er akkurat som at tisse i bukserne - netop det har vi gjort siden 2007”: siger Heidi Thamestrup.