Autist trækker Lolland Kommune i retten

4. feb. 2019

Folketidende den 4. februar 2019, side 13

af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND Det er for nemt for kommuner at spare penge ved at træffe fejlagtige eller ulovlige afgørelser i sociale sager, som betyder, at borgere får frataget en støtte, som de har ret til. Sådan lyder det fra tænketanken Justitia og Advokatsamfundet, som på vegne af en 21-årig mentalt handicappet kvinde har taget initiativ til en sag mod Lolland Kommune, som begynder i dag i Retten i Nykøbing. Det skriver Politiken.

I retten vil advokat Mads Krøger Pramming, som repræsenterer kvinden, forsøge at få tilkendt hende en godtgørelse på 150.000 kroner, efter at Lolland Kommune, da kvinden fyldte 18 år, uberettiget fratog hende en socialpædagogisk ledsagerordning til konkurrencesvømning, skriver Politiken.

Nina Von Hielmcrone, der er ekspert i retssikkerhedsspørgsmål i socialret ved Aalborg Universitet, vurderer, at sagen har stor betydning for borgeres retssikkerhed.

- Det er en både vigtig og principiel sag. Får man ikke den hjælp, man er berettiget til, så lider borgeren et velfærdstab. Det er en udbredt problemstilling, især på omsorgsydelser, siger hun til Politiken.

Den 21-årige har infantil autisme, men repræsenterer Danmark på svømmelandsholdet for mentalt handicappede og er i år udtaget til Special Olympics i Abu Dhabi. Hun er afhængig af socialpædagogisk støtte under landsholdssamlingerne.

Kvinden har ikke haft et økonomisk tab, men advokat Mads Krøger Pramming vil have fastslået, at kommunen alligevel skal betale en godtgørelse for det velfærdstab, hun har lidt. Det er første gang, at retten skal tage stilling til en sag af den karakter, skriver Politiken.