Megafon - podcast fra din anden verden

Megafon – podcast fra din anden verden består af tre forskellige podcast-serier: Svære følelser, Grænser og Ungdomspanelet. Alle afsnit er produceret med støtte fra TrygFonden. Husk også at følge podcastens Instagram profil "megafonpodcast" hvor der deles content om afsnittene. 

Her kan du læse om de tre serier: 

Svære følelser

Svære følelser er den første miniserie af Megafon – podcast fra din anden verden. Gennem programmerne med fire unge, og deres historier, sætter vi fokus på fire svære følelser: Vrede, forelskelse, ydmygelse og ensomhed.

Hver følelse vil have to selvstændige afsnit. I første del vil du møde en ung, som vil dele sin helt egen personlige oplevelse med en følelse. Programmerne vil kaste lys over, hvordan følelsen oplevelses som autist, men det er samtidig også en fortælling om det at være ung og lære at tackle svære situationer og følelser. Om at finde sin egen vej i det og lære at sætte egne grænser i nye grænseoverskridende situationer.

I anden del har vores vært Emma en samtale med psykolog Christian Stewart-Ferrer, som vil fortælle ud fra sit autismefaglige felt mere generelt om autisme og en af følelserne - med afsæt i den unges historie.

Programoversigt 

Afsnit 1: Vrede

I dagens afsnit møder vi Jacob. Han fortæller om, hvordan autismen særligt gennem teenagerårene påvirkede ham, hvor han oplevede at blive mobbet for at være anerledens. Det har, ifølge ham selv, opbygget en indre vrede i ham, som kommer til udtryk, når han ikke bliver forstået. Det hele kulminerer en dag, hvor Jacob bliver indkaldt til en tjenestelig samtale på sit arbejde på grund af en misforståelse. Og særligt denne oplevelse sætter sine spor. Jacob fortæller ud fra denne situation om sin oplevelse med vrede og autisme.

Afsnit 2: Vrede

I andet afsnit vil vores vært Emma og psykolog Christian Stewart-Ferrer have en samtale om netop vrede. Her vil Christian fortælle ud fra sit autismefaglige felt mere generelt om autisme og vrede med afsæt i Jacobs historie.

Afsnit 1 og 2 udgives fredag d. 26/11 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud (klik her), Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 3: Forelskelse

I dagens afsnit møder vi Laura. Hun har tidligere følt, at hun skulle erstatte en manglende selvkærlighed med forelskelse for at få en bekræftelse. Laura fortæller også om, hvordan det er at være ung i en tid, hvor det er muligt at online-date, når man er 13 år og hvordan man kan finde sine egne grænser. Hun fortæller også om hvordan det hele vender – at det at få diagnosen autisme gør, at hun er i stand til at ændre hendes syn på forelskelse, hvor hun selv oplever en selvkærlighed.

Afsnit 4: Forelskelse

I andet afsnit vil vores vært Emma og psykolog Christian Stewart-Ferrer have en samtale om forelskelse. Her vil Christian fortælle ud fra sit autismefaglige felt mere generelt om autisme og forelskelse med afsæt i Lauras historie.

Afsnit 3 og 4 udgives fredag d. 3/12 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 5: Ydmygelse

I dagens afsnit møder vi Marc. Han har gennem hele sin barndom og ungdom oplevet, at han ender i ydmygende situationer. Han reflekterer i programmet over flere episoder, der har føltes ydmygende og hvordan det har påvirket ham. Vi skal blandt andet snakke om, om det er muligt at gøre lektieportalen Lectio til et socialt samlingssted? 

Afsnit 6: Ydmygelse

I andet afsnit vil vores vært Emma og psykolog Christian Stewart-Ferrer have en samtale om ydmygelse. Her vil Christian fortælle ud fra sit autismefaglige felt mere generelt om autisme og ydmygelse med afsæt i Marcs historie.

Afsnit 5 og 6 udgives fredag d. 10/12 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 7: Ensomhed

I dagens afsnit møder vi Cecilie. Hun kender til følelsen af ensomhed og vil i programmet fortælle om, hvordan det påvirker hende i hverdagen at føle sig alene. Men Cecilie har ikke altid følt sig ensom. Det hele startede, da hun skulle flytte fra Sjælland til Fyn for at starte i gymnasiet – og det påvirker forholdet til vennerne på Sjælland. Hun fortæller også om, hvordan hun oplever, at der er fordomme om autisme og ønsket om at være social.

Afsnit 8: Ensomhed

I andet afsnit vil vores vært Emma og psykolog Christian Stewart-Ferrer have en samtale om ensomhed. Her vil Christian fortælle ud fra sit autismefaglige felt mere generelt om autisme og ensomhed med afsæt i Cecilies historie.

Afsnit 7 og 8 udgives fredag d. 17/12 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Grænser

Grænser er den anden miniserie af Megafon – podcast fra din anden verden. I Grænser vil vores vært Henrik i seks afsnit tale med forskellige eksperter om netop grænser. Sammen med Henrik har du muligheden for at blive klogere på forskellige aspekter af grænser, der har til formål at styrke dig i at navigere i et ungdomsliv, der kan være grænseoverskridende.

Serien skal både oplyse om grænser, men skal også give anvendelige redskaber til lytteren, som kan bruges i praksis.

Programoversigt 

Afsnit 1: At kende og sætte sine egne grænser

I dagens afsnit vil du møde Sarah. Hun er 24 år gammel og autist. I dagens afsnit vil hun dele ud af egne erfaringer om, hvordan hun som ung autist har lært at kende og sætte sine egne grænser. Og hvordan en dykkertur har ændret Sarahs syn på grænser.

Afsnit 1 udgives fredag d. 7/1 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 2: At kende andres grænser

I dagens afsnit vil du igen møde Sarah, så hvis du ikke har hørt første afsnit, så vil vi anbefale dig at gøre det. I dagens afsnit vil Sarah dele ud af egne erfaringer om, hvordan hun som ung autist har lært at afkode andres grænser, og hvorfor det er svært.

Afsnit 2 udgives fredag d. 14/1 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 3: Gruppepres – hvordan siger man fra overfor personlige relationer?

I dagens afsnit møder vi Pia Lindberg Fenger. Hun arbejder som pædagogisk konsulent og arbejder inde for autisme området. Hun deler i dagens afsnit gode råd til, hvordan du bedst kan håndtere gruppepres. Her giver Pia anvendelige tips – lige fra kort, alarmer på telefonen og en hjælpeguide. Lyt med i dagens afsnit for at blive klogere.

Afsnit 3 udgives fredag d. 21/1 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 4: Autoriteters magt

I dagens afsnit vil du møde Charlotte Nielsen. Hun er ansat som socialrådgiver hos Landsforeningen Autisme. Hun deler i dagens afsnit gode råd til mødet med kommunen i forhold til, hvordan man bedst muligt kan forberede sig.

Afsnit 4 udgives fredag d. 28/1 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 5: Seksualitet

I dagens afsnit skal du møde Trine Cervin. Hun fortæller om 8 trin som vi sammen med Trine skal gå op ad for at trives med vores seksualitet. De forskellige trin vil blive uddybet i afsnittet og giver gode råd og refleksioner om, hvad seksualitet egentlig er. For som Trine fortæller i afsnittet: Målet er ikke at være seksuel aktiv – målet er at trives.

Afsnit 5 udgives fredag d. 4/2 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 6: Seksualitet og grænser på nettet

I dagens afsnit vil du igen møde Trine Cervin, så hvis du ikke har hørt afsnit 5 om seksualitet, så vil vi anbefale dig at gøre det. Trine bygger nemlig videre på de 8 trin fra sidste afsnit, og sætter dem nu ind i en online kontekst - for grænser gælder både offline og online.

Afsnit 6 udgives fredag d. 11/2 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Ungdomspanelet 

Ungdomspanelet er den tredje miniserie af Megafon – podcast fra din anden verden. I ungdomspanelet vil du møde Christoffer, Katrine og Karl. I fem programmer har de sammen åbenhjertige og finurlige samtaler om, hvordan autisme påvirker deres ungdomsliv og kommer med skarpe holdninger til emner, der optager dem selv med autisme.

I slutningen af hvert afsnit vil ungdomspanelet give gode råd til en ung med autisme, der har stillet dem et spørgsmål - de vil tage stilling til.

Programoversigt

Afsnit 1: Smalltalks

I dagens afsnit vil du møde ungdomspanelet for første gang. Her vil du kunne lytte til Christoffer, Katrine og Karls samtale om sociale relationer, strategier og smalltalks. I slutningen af programmet giver ungdomspanelet gode råd til to unge autister, som har stillet dem spørgsmålene:

Hvad skal man gøre i pauserne på gymnasiet? Og hvad skal man gøre, når ens forældre gerne vil have, at man skal deltage i familiearrangementer, hvis man ikke selv har lyst?

Afsnit 1 udgives fredag d. 18/2 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast. 

Afsnit 2: Min autisme og mig

I dagens afsnit vil ungdomspanelet snakke sammen om deres egen selvopfattelse, syn på autisme diagnosen og hvordan det er okay at være den man er. I slutningen af programmet giver ungdomspanelet gode råd til to lyttere, som har stillet dem spørgsmålene:

Skal man fortælle, at man har autisme, når man dater?  Og hvordan får man ens omgivelser til at forstå/acceptere en?

Afsnit 2 udgives fredag d. 25/2 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast.

Afsnit 3: Romantiske relationer og sex

I dagens afsnit vil ungdomspanelet snakke sammen om sex, dating, kærester og seksualitet. I slutningen af programmet giver ungdomspanelet gode råd til to unge autister, som har stillet dem spørgsmålene:

Hvordan får man en kæreste og gode råd til, hvordan man kan komme sig over sin forelskelse? Og hvordan har man egentlig sex første gang?

Afsnit 3 udgives fredag d. 4/3 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast.

Afsnit 4: Online sociale relationer

I dagens afsnit vil ungdomspanelet snakke sammen om online sociale relationer og deres oplevelser med at være online.  Her snakker de f.eks. også om ufrivillig deling af nøgenbilleder. I slutningen af programmet giver ungdomspanelet gode råd til to unge autister, som har stillet dem spørgsmålene:

Er det rimeligt, at ens forældre sætter en begrænsning af skærmtid, når man spiller computer?  Hvad gør man, når man har svært ved at gebærde sig på nettet i forhold til de sociale spilleregler?

Afsnit 4 udgives fredag d. 11/3 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast.

Afsnit 5: Mit gode autismeliv

I dagens afsnit vil ungdomspanelet snakke sammen om det gode autismeliv, stress, depressioner, angst og overskud til at have en fritid. Også snakker de også om, at det kunne være fedt at lave en natklub, der skal hedde ‘sansebar’ – lyt med hvorfor. I slutningen af programmet giver ungdomspanelet gode råd til to unge autister, som har stillet dem spørgsmålene:

Hvad kan man gøre for at afhjælpe, at autisme ikke bliver associeret med et ‘no go’? Og skal der laves flere autismefælleskaber i Danmark som er inddelt efter særinteresser?

Afsnit 5 udgives fredag d. 18/3 kl. 10.00. Du kan lytte til afsnittet via SoundCloud, Spotify og Apple Podcast.

 

 

Disclaimer: I teksten her en kommerciel virksomhed, som Landsforeningen Autisme samarbejder med omtalt. Vores samarbejdspartnere muliggør Landsforeningen Autismes arbejde for at skabe de bedst mulige vilkår for autister/mennesker med Autisme fx ved at deltage i projekter, give økonomisk støtte, stille produkter eller rabat til rådighed for vores medlemmer, annoncere i vores blad osv. At Landsforeningen Autisme har samarbejdspartnere betyder ikke at foreningen anbefaler samarbejdspartneres produkter, metoder, behandlingsformer eller andre ydelser.  
Landsforeningen Autismes hovedbestyrelse vedtog d. 6. marts 2022, at dette skal klargøres, når samarbejdspartnere nævnes, således at der ikke opstår tvivl om foreningens samarbejder.